Is Hygge hetzelfde als Gezellig ?

Gezelligheid en kneuterigheid, twee woorden waar ik als huismus enorm van houd. Knus met een dekentje op de bank, kaarsjes aan, open haardje aan, lekkere hapjes en een heerlijk drankje binnen handbereik : je kunt me niet gelukkiger maken.

De laatste tijd kom ik steeds vaker het woord hygge [hoo ga] tegen, een woord dat uit het Deens komt. Wikipedia zegt ons : in Denemarken gaat men er vaak van uit dat het onmogelijk is om het begrip hygge te vertalen. Toch komt de betekenis van het Nederlandse begrip gezelligheid redelijk dicht in de buurt. … Het bijvoeglijk naamwoord dat bij hygge hoort is hyggelig, dat bijna hetzelfde betekent als het Nederlandse woord gezellig.

Ja, gezellig en gezelligheid ken ik wel als woorden, ik gebruik ze te pas en te onpas. Maar is hygge wel hetzelfde als gezellig ? Gezelligheid laat zich namelijk niet makkelijk vertalen, en voor een niet-Nederlander is het denk ik lastig om dit woord te vatten omdat we dit woord in allerlei situaties gebruiken, en buitenlandse talen daar eerder andere, verschillende woorden voor gebruiken.  Wikipedia zegt ons : Gezelligheid geeft een bepaalde aangename omstandigheid of gevoel weer, een vorm van knusheid, vriendelijkheid, huiselijkheid, vertrouwdheid, kneuterigheid enzovoort. … Het kan ergens gezellig zijn (de sfeer), iemand kan gezellig zijn, maar bijvoorbeeld ook een interieur kan gezellig zijn.

OK, dus Hyggelig = Gezellig, maar dan met een Deens randje, en alleen gericht op knusheid, sfeer, en aangename omstandigheden om die koude winter en die ellenlange donkere dagen door te komen. Ik denk dan automatisch aan ingesneeuwd zijn, terwijl ik me in een houten blokhut bevind. Ik zit in een schommelstoel, met een zacht fleecedekentje om me heen, en met mijn voeten in gebreide sokken, uitgestoken naar een haardvuur dat zacht knispert. Om me heen branden de kaarsen en buiten sneeuwt het volop. Zoiets als dit :

hygge2

Dus voor die omstandigheden dat ik lekker thuis, gezellig aan het keuvelen ben, kan ik prima de term hygge gebruiken.  Maar voor een gezellig type, waar ik gezellig mee kan kletsen en die zorgt voor een gezellige sfeer, blijf ik toch het typisch Nederlandse woord gebruiken. Is wel net zo gezellie 😉

Hou jij ook van lekker cocoonen in huis, bordspelen, en een hygge sfeer ? Of vind jij buitenshuis bezig zijn gezelliger ? Laat het me weten in de comments !

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

 

 

2 gedachten over “Is Hygge hetzelfde als Gezellig ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.