Het Noorderlicht

Al jaren staat het op mijn Bucket List : het Noorderlicht zien. In 2008 ben ik er al vergeefs naar op zoek geweest in Fins Lapland, maar over 2 maanden ga ik een nieuwe poging wagen, en wel tijdens een heel speciale reis die in het teken staat van dit natuurverschijnsel. Ook jij kent vast en zeker die plaatjes van die prachtig gekleurde luchten wel. Maar weet jij ook hoe het Noorderlicht ontstaat, en hoe het aan zijn naam komt ? Vandaag vertel ik je er wat meer over !

Hoe ziet Noorderlicht eruit ?
Het Noorderlicht verlicht de hemel met de meest geweldige kleuren. Het kan vlammend zijn, maar vaker is het een lichte gloed, of bestaat de lichtshow uit bewegende bundels, bogen of gordijnen van licht.

Hoe ontstaat het Noorderlicht ?
Simpel gezegd ontstaat het Noorderlicht doordat de zon electrisch geladen deeltjes uit zendt. De aarde probeert deze deeltjes aan te trekken en sommige deeltjes komen in onze atmosfeer terecht. Daar botsen de electrische deeltjes met de luchtdeeltjes die daar rondzweven. Door zo’n botsing zenden de luchtdeeltjes licht uit, en er ontstaan gassen die licht geven (net als het gas in neonverlichting). Verschillende gassen hebben verschillende kleuren en zodoende ziet het noorderlicht er telkens anders uit.

Hoe komt het Noorderlicht aan z’n naam ?
Zoals gezegd ontstaat het Noorderlicht door electrisch geladen deeltjes die de zon uitzendt. De meeste geladen deeltjes worden door het magneetveld rond de Aarde naar de Polen geleid. In het noordelijk halfrond dus de Noordpool, vandaar Noorderlicht. Aan de andere kant van de Aarde, de Zuidpool, treedt overigens precies hetzelfde effect op, maar daar heet het verschijnsel, hoe toepasselijk, Zuiderlicht.

Wat is een andere naam voor het Noorderlicht ?
Noorderlicht is ook wel bekend als Poollicht of als Aurora Borealis. In dat laatste geval is het vernoemd naar zowel de Romeinse godin van de dageraad (Aurora) als de Griekse naam voor noordenwind, Boreas.

Waar heb je de meeste kans om het Noorderlicht te zien ?
Het hele gebied ten noorden van de Poolcirkel is uitstekend Noorderlichtgebied.

Wat zijn verder de voorwaarden om Noorderlicht te zien ?
De belangrijkste voorwaarde is uiteraard dat het donker moet zijn. In die zin zijn de winterdagen, wanneer de dagen kort zijn en het dus langer donker is, automatisch de beste maanden om het Noorderlicht te zien. Verder moet er zonneactiviteit zijn en moet de hemel moet helder zijn. Er mag geen bewolking zijn. Maar garanties worden er niet gegeven; het Noorderlicht is buitengewoon onvoorspelbaar. Het Noorderlicht staat er ook wel om bekend dat hoe meer je er over praat, hoe kleiner de kans dat ‘ie zich laat zien… Dus ik hou er maar gauw over op 😉

Staat het aanschouwen van het Noorderlicht ook op jouw Bucket List ? Of heb je ‘m al eens gezien ? Laat het me weten in de comments !

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

4 gedachten over “Het Noorderlicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.