Boekrecensie “De Zahir” van Paulo Coelho

Een aantal jaren geleden was ik echt Fan te noemen van Paulo Coelho. Ieder boek dat van hem uitkwam kocht ik, verslond ik, en herlas ik. Toen brak er echter een tijd aan dat ik een beetje Paulo Coelho-moe werd.  Ik was wel klaar met het thema “zelfverwerkelijking” dat in zo’n beetje al zijn boeken centraal staat.

Onlangs was ik in de bibliotheek en daar zag ik het boek “De Zahir” staan. De voorkant sprak me aan, en hoewel ook hier de hoofdpersonages weer alles achter zich laten om op zoek te gaan naar hun ware lotsbestemming, besloot ik toch het boek mee te nemen.

 Samenvatting

De verteller van De Zahir is een internationaal beroemde auteur, die geniet van zijn succes. Hij is al jaren gelukkig getrouwd met Esther, een oorlogscorrespondente. Op een dag verdwijnt zij spoorloos. De schrijver blijft vol vragen achter. Is Esther ontvoerd, vermoord, of is ze gevlucht uit een onbevredigend huwelijk? De zoektocht naar zijn vrouw voert de schrijver uit zijn veilige leventje in Frankrijk naar Spanje, Kroatië en uiteindelijk de kale landschappen van Centraal-Azië. Zijn queeste over ongebaande paden brengt hem niet alleen dichter bij zijn vrouw, maar ook bij de essentie van zijn eigen leven, de aard van de liefde en de macht van het lot. Met De Zahir toont Paulo Coelho zich niet alleen een krachtig en meeslepend verteller, maar hij laat ook zien wat het is een mens te zijn in een wereld vol mogelijkheden.

Wat ik ervan vond

Allereerst, wat is een Zahir ? Volgens Jorge Luis Borges (een Argentijns dichter, essayist en schrijver van korte verhalen, die gerekend wordt tot de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw) stamt het idee van de Zahir uit de islamitische traditie. Men vermoedt dat het begrip is ontstaan rond de achttiende eeuw. Zahir is Arabisch en betekent: zichtbaar, aanwezig, onmogelijk om onopgemerkt te blijven. Iets wat of iemand die, wanneer we ermee in contact komen, langzaam beslag legt op onze gedachten zodat we ons uiteindelijk op niets anders meer kunnen concentreren. Dit kan men zien als heiligheid, of waanzin.

Voor de verteller uit De Zahir (zijn naam wordt niet onthuld) is zijn spoorloos verdwenen vrouw Esther de Zahir. Twee jaar na haar verdwijning heeft de hoofdpersoon een bestseller geschreven, is beroemd geworden, heeft sowieso 1 vaste vriendin en leeft zijn leventje. Toch is hij niet gelukkig, en dat lijkt te komen omdat hij niet precies weet waarom Esther verdwenen is. Hij besluit daarom een zoektocht naar Esther te ondernemen. Die zoektocht is echter geen fysieke tocht maar meer een reis naar zichzelf. Hij gaat op zoek naar de antwoorden op de vraag waar het tussen hem en Esther fout is gegaan.

Het verhaal zelf is vrij vlak, er gebeurt eigenlijk niets (ook het plot valt tegen), de hoofdpersoon komt niet sympathiek over, en de personages waar hij mee in aanraking komt spraken niet echt tot mijn verbeelding. Maar toch heb ik het boek tot het eind uitgelezen en ben ik er overall best door geroerd. En dat komt door de boodschap van dit verhaal.

In dit boek wordt namelijk een beeld geschetst van de liefde, zoals die zou moeten zijn : pas als er respect en aanvaarding van elkaars eigenheid is, kan men tot een intens houden van komen. Een liefde zonder beperkingen of frustraties.
Hoe waar is dat ! En hoe vaak vergeten we dat toch een beetje ? Verwachten we stiekem toch iets van onze partner ? Ik wel hoor ! Dit boek heeft mijn ogen weer voor even geopend, en heeft me weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. In de liefde moet je je verwachtingen loslaten van waarheden, en diep in jezelf kijken. Niet aan je gevoel denken, maar je gevoel voelen. En alles wat er is accepteren. Alleen dan kan de liefde groeien. Amen.

Productspecificaties

  • Auteur : Paulo Coelho
  • 303 pagina’s
  • Singel Uitgeverijen, juli 2011
  • ISBN : 9789029575959

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress of Bloglovin !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.