Boekrecensie “Toen het donker werd” van Simone van der Vlugt

Afpersing, alcoholproblemen, gokverslaving, overspel, moord, leugens en bedrog, het kan niet op in deze literaire thriller.

Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan hem er zo makkelijk van af te laten komen. In zijn wanhoop schakelt Menno via zijn advocaat iemand in om af te rekenen met zijn probleem, zonder dat hij de gevolgen van dit besluit kan overzien.
Sascha voelt haar man en zoon van zich vervreemden en eist antwoorden, maar haar zoektocht naar de waarheid komt tot een abrupt einde wanneer ze bij een ongeluk haar zicht verliest. Menno vermoedt dat het om een aanslag ging maar verzwijgt dit. Elk gezinslid probeert een uitweg te vinden, om alleen maar nog meer verstrikt te raken in het web van leugens en bedrog. Totdat Menno besluit dat het genoeg is.

Toen het donker werd toont de duistere kant van onze samenleving, maar ook  hoe gemakkelijk het is als doodgewoon gezin ineens in de criminaliteit te belanden. En om steeds meer grenzen te overschrijden. Simone van der Vlugt overtreft zichzelf met deze thriller en schreef hiermee haar beste tot nu toe.

Het is een verhaal over liefde en verdriet, pijn en wraak, machteloosheid en hulpeloosheid, over geheimen hebben voor elkaar en elkaar toch weer bijstaan. En uiteindelijk over doorgaan met het leven; over duisternis en dan het licht weer gaan zien. In meerdere opzichten.

Mijn mening over dit boek

Hoewel het qua thematieken niet op kan, is het verhaal toch zo opgebouwd dat het allemaal erg realistisch is. Om maar een paar voorbeelden te noemen : een zoon die gokschulden heeft, een vader die hem helpt, een vrouw die bedrogen wordt en vervolgens zelf in de armen valt van een ander. Het zijn allemaal elementen die elk doorsnee gezin (en dus ook de mijne) zomaar kunnen overkomen. En dat, in combinatie met de lekkere, vlotte schrijfstijl en de onverwachte wendingen in het verhaal maakt het dat ik bladzijde na bladzijde door wilde lezen en het boek in één ruk uitlas. Heerlijk, ongecompliceerd, lekker weglezen. Een echte aanrader !

  • Auteur : Simone van der Vlugt
  • 320 pagina’s
  • Ambo Anthos, september 2016
  • ISBN : 9789044630305

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.