Wedstrijdverslag Kwart van de Haar 2017

Een hardlooproute die voert door het pittoreske Haarzuilens, langs de Haarrijnse Plassen, de oude dorpskern van Vleuten en als hoogtepunt het park en de prachtige tuinen van Kasteel de Haar. Kijk mee naar mijn wedstrijdverslag van de Kwart van de Haar van afgelopen maandag.

Inschrijving

Begin januari besloot ik dat ik voortaan geen 5 km.-wedstrijden meer wilde gaan lopen. De 5 km. bood simpelweg geen uitdaging meer; het was meer sprinten dan genieten geworden en om mijn PR van 28:11 te verbeteren zou ik nóg meer moeten gaan “jagen”. Dat wilde ik niet, ik wilde dat mijn hardloopwedstrijden toch een stuk ontspanning zouden bieden, en daarom besloot ik te gaan trainen voor de 10 kilometer. Uiteraard ging ik ook op zoek naar een geschikte run; ik wilde dat mijn eerste 10 km.-wedstrijd speciaal zou zijn. Al snel viel mijn keuze op de Kasteelloop de Halve van de Haar; de foto’s en sfeerimpressie van de voorgaande edities spraken mij erg aan, en ik besloot dan ook dat deze run mijn eerste 10 km.-wedstrijd zou worden. Ik heb mij via de site  ingeschreven, en in aanloop naar de wedstrijd ontving ik regelmatig Nieuwsbrieven via de e-mail.

halve

Aankomst in Haarzuilens

Haarzuilens ligt niet bij mij om de hoek, en omdat ik tot maximaal 1 uur vóór de start mijn startnummer op kon halen, betekende dit dat ik uiterlijk 12:00 uur in Haarzuilens moest zijn. Gezien de verwachte drukte, en het feit dat het Tweede Paasdag was, besloot ik om 09:30 uur al op pad te gaan. De verwachte drukte bleef uit, ik had geen enkele file, het reed lekker door, en ik was dan ook ruim op tijd in Haarzuilens.

Vanaf het parkeerterrein moest je best een behoorlijk eindje lopen naar het evenemententerrein. Er reden wel van die karretjes die je naar het startgebied brachten, maar persoonlijk voelde ik me toch wel een beetje opgelaten om daar plaats op te nemen. Ik besloot dan ook het eind wandelen als warming-up te zien; ik had immers toch nog alle tijd en de omgeving was erg mooi. Ik genoot dan ook van de prachtige natuur, de rust en de mooie kijkjes op het kasteel.

h4

Ik was ruim op tijd aanwezig op het evenemententerrein, en besloot direct mijn startnummer te gaan halen. Het startpakket zag er netjes verzorgd uit : mijn naam stond op mijn startnummer gedrukt, er was een gepersonaliseerd label voor bagage, en tevens zaten er 4 veiligheidsspeldjes in de envelop.

Qua temperatuur vond ik het toch wel behoorlijk fris, de wind was koud, en ik besloot dan ook een plekje te zoeken in de overdekte tent. Daar was voldoende zit- en staruimte, er was catering voorzien, en er hing een gezellige sfeer. Er was bedrijvigheid alom, en er werd goede muziek gedraaid. Ik heb me de tijd tot de start dan ook goed vermaakt. Ongeveer een kwartier voordat ik van start zou gaan, leverde ik mijn tas in bij de bewaakte garderobe, ging nog een keer naar het toilet, en vertrok naar het startgebied.

Warming-Up en Start

Het was koud tijdens het wachten voor de start. Helaas was er ook geen gezamenlijke warming-up en voor mijn gevoel duurde het tijden voordat het startschot klonk. De Kwart van de Haar had een massastart, zonder vertragingen. Ik stond redelijk in het midden opgesteld, en heb geen enkele last gehad van de andere deelnemers qua duwen/dringen/ellebogenwerk. Al vanaf het begin van de race kon ik in mijn eigen tempo rennen; de paden waren breed genoeg voor iedereen.

Parcours

pracours.png

Al vanaf de eerste meters genoot ik van de prachtige omgeving; wat is Vleuten mooi, en wat lag het water van de Haarrijnse Plas er rustig kabbelend bij. Langs het parcours stonden regelmatig enthousiaste supporters of er was muzikaal entertainment; het was allemaal erg knus en gemoedelijk. Maar het hoogtepunt van de run waren toch wel het park en de prachtige tuinen van Kasteel de Haar. Met een grote glimlach rende ik over de bruggetjes en onder de poortjes; ik vond het erg speciaal om daar zo te rennen.

Finish en Cooling-down

De finish bleek niet op 10 km. maar op 10,5 km. te liggen. Wel stond er al een klok op het 10 km.-punt, die een tijd van 63:00 aangaf. Supergoed, want mijn doorlooptijd op de 5 km. was 31:28. Ik heb dus erg vlak gelopen. En hoewel ik niet voor een bepaalde tijd ging, ben ik stiekem toch wel heel erg trots op mezelf.

h1

Direct na de finish kregen we bekertjes water en sportdrank, en onze medaille uitgereikt. Helaas was er direct een opstopping door toeschouwers op de weg waardoor er geen ruimte was om rustig uit te lopen of even te zitten. Erg jammer ! Gelukkig was het evenemententerrein dichtbij en ik vertrok weer naar de overdekte tent, alwaar ik me omgekleed heb, en een lekker broodje gegeten heb. Daarna ben ik op mijn gemak door de kasteeltuinen teruggelopen. Nog even genietend van de prachtige entourage van dit Kasteel.

Overzicht kosten

* Inschrijfkosten : € 19,-. Voor dit bedrag krijg je o.a. een startnummer met naam,  tijdregistratie chip, en een medaille.
* Wordt er een goed doel gesteund : neen.
* Parkeerkosten : € 4,-
* Garderobekosten : € 0,00 – gratis en bewaakt

Conclusie

De Kwart van de Haar heeft mijn verwachtingen van een speciale eerste 10 km-wedstrijd meer dan waargemaakt. Als je zin hebt in een goed georganiseerde hardloopwedstrijd waarbij je door een prachtige omgeving loopt, dan is de Kasteelloop de Halve van de Haar zeker ook wat voor jou !

Doe jij wel eens mee aan hardloopwedstrijden ?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.