Hoe vaak reinig jij je make-up kwasten eigenlijk ?

Wist jij dat je je make-up kwasten toch echt wel 1 keer per week zou moeten reinigen ? En doe jij dat ook ?

Laatst las ik dat je je kwasten liefst dagelijks, en anders minimaal 1x per week zou moeten reinigen. Daar schrok ik best een beetje van, want daar kom ik echt niet aan. En als ik dan toch eerlijk ben : ik reinig mijn kwasten ook niet regelmatig. Dan doe ik het een periode wel netjes, en dan weer een hele periode niet. Niet goed dus !

Waarom moet je je kwasten reinigen ?
Ik denk dat dat voor zich spreekt, maar het is toch wel eens goed hier nog wat nader bij stil te staan (al is het alleen maar als stok achter de deur voor mezelf om nu echt mijn kwasten schoon te gaan maken …). De belangrijkste reden om je kwasten te reinigen is dat er bacteriën, vet, huidschilfertjes, etc. van je huid afkomen die je bij gebruik als het ware op je kwast smeert. Deze dingen blijven daar zitten en de volgende keer dat je die kwast gebruikt breng je ze weer op je gezicht aan. En zo gaat het door. Hierdoor kunnen puistjes, infecties, etc. ontstaan. En buiten dat is het ook een heel vies idee …

Hoe kun je je kwasten reinigen ?

 1. Met baby-shampoo voor een grove reiniging
  Doe wat baby-shampoo op je hand en masseer deze in de kwast. Doe een laagje water in je wasbak met een bord erin. Swirl de kast over het bord of in je handpalm; zo kun je zien of er nog iets van de kwast afkomt. Ga niet heel hard met de kwast heen en weer; het is beter om het met strijkende bewegingen te doen omdat de haren anders uit elkaar kunnen gaan staan. Spoel na het reinigen de kwast goed uit en laat ‘m drogen. Doe dit toch zeker wel 1x per week.
 2. Met een brush cleanser voor een oppervlakkige reiniging
  Voor tussendoor kun je een brush cleanser gebruiken. Beter nog : maak kwasten meteen schoon met een brush cleanser nadat je ze gebruikt heb. Zorg er echter wel voor dat je ook nog regelmatig met babyshampoo aan de slag gaat, omdat je kwasten van een brush cleanser niet 100% schoon worden.

Wat ook nog wel belangrijk is 
Het is belangrijk dat de kwast niet nat wordt, daar waar hij aan de steel vast zit. De kwast moet op z’n kop gedroogd worden, zodat de resten water als het water naar beneden “vallen”.  Water mag niet in de binnenkant van de kwast lopen omdat er dan schimmelvorming op kan treden, er haren uit de kwast zullen vallen, of de steel los kan laten.

Tips !

 • Reinig je kwasten voordat je gaat slapen. Dan kunnen ze ’s nachts drogen en kun je er de volgende ochtend weer mee aan de slag
 • Ga niet heel hard met de kwasten duwen. Dit is slecht voor de haren; ze kunnen hierdoor uit elkaar gaan staan Het is beter om met strijkende bewegingen heen en weer te gaan.
 • Rol een handdoek ietsje op zodat de stelen van de kwasten daarop kunnen rust, en ze dus schuinliggend drogen. Zo loopt het water er iets makkelijker uit en drogen ze daardoor iets sneller.

6 gedachten over “Hoe vaak reinig jij je make-up kwasten eigenlijk ?

  1. Nee, niet knullig, maar wel lucky denk ik (geldt ook voor mij hoor, ik heb ook nog nooit last van puistjes etc. gehad). En als je er over nadenkt is het natuurlijk wel hygiënischer om het regelmatig te doen. Maar ja, het blijft iets dat er toch bij inschiet, vrees ik …

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.