TAG Gewoon Nederlands

Toen ik de ‘Gewoon Nederlands’- tag op de blog van Hans de Gans tegenkwam, wist ik gelijk dat ik deze wilde gaan invullen. Als echte Hollandse kan ik deze vragen namelijk met veel liefde beantwoorden. Zeker nu ik ouder word, ga ik meer en meer typisch Nederlandse gewoontes en gebruiken  waarderen. Daarom vandaag deze tag over allerlei typisch Nederlandse gebruiken en mijn favorieten daarin.

GN4

Een of meer koekjes bij de thee?
De koektrommel staat natuurlijk wel bekend om de ouderwetse Nederlandse zuinigheid te karakteriseren: “Als je op bezoek gaat bij iemand in Nederland dan krijg je één koekje en vervolgens gaat de trommel dicht“. Bij dit presenteren gaat een uitdeler met het koekblik rond. Dit in tegenstelling tot de “cookie jars” in andere landen die open op tafel wordt gezet.  Bij mij thuis komt er bij visite absoluut geen koekblik, waaruit je maar 1 koekje mag pakken, tevoorschijn. Ik ben dit van huis uit ook niet gewend, maar ik weet dat het bestaat want ik kom het helaas nog wel eens tegen als ik bij Nederlanders op bezoek ga … Als ik visite krijg dan heb ik altijd een schaaltje met lekkers staan waar mijn gasten naar hartenlust van mogen pakken.

GN1

Wat is je favoriete stamppot?
Stamppot boerenkool, met uitgebakken spekjes, een kuiltje jus, en een stuk Unox-rookworst met heel veel mosterd erbij !

GN5 GN6

Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?
Pakjesavond. Lekker kneuterig binnen terwijl het buiten koud en guur is, warme chocomel, pepernoten, gezellig met familie samen kaasfondue-en. Ik kan daar enorm van genieten. Verder houd ik ook erg van Koningsdag (vind je ook niet dat Koninginnedag beter klonk ?). Lekker gezellig buiten, naar de vrijmarkt, overal kermis, feestjes, bier, en iedereen is oranje uitgedost. Genieten !

GN2 GN3

Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?
De Duin- en Bollenstreek, zonder twijfel. Uiteraard door de prachtige bollenvelden in de lente, maar ook omdat alles waar Nederland bekend om staat, daar te vinden is. Dorpen, steden, bos, strand, zee, duinen, molens, havens, water, bootjes, … vul het in. Een prachtige streek met de mooiste en leukste plekjes.

Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.
Ik vind het erg leuk dat Nederland zo veel verschillende accenten kent die soms echt niet te verstaan zijn voor een niet-streekgenoot. Een favoriet accent heb ik niet, ik vind ze allemaal wel hun charme hebben. Zelf spreek ik ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) en ik kom qua accenten nadoen niet verder dan een loze “Broodjûh è mè ù” (Haags voor broodje ei met ui).

Welk woord is voor jou typisch Nederlands?
Gezellig, natuurlijk ! Ik vind namelijk altijd alles gezellig, en ik ken geen enkele andere taal waarin dat woord zo te pas en te onpas gebruikt wordt.

muis4

Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?
Beschuit met muisjes bij een geboorte.

Welk Nederlands gezegde is jouw favoriet?
Veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven”.

GN7

Wat is jouw favoriete winkel van Nederlandse bodem?
De Albert Heijn. Ik heb een hekel aan boodschappen doen, maar het ruime assortiment, het gratis kopje koffie, en de uitstraling van de winkels maakt het leed allemaal wat minder erg. Ik vind het een heerlijke supermarkt, waar ik graag mijn boodschappen doe.

Wie vind jij de leukste BN’er?
Chantal Janzen. Ze komt op mij heel gewoon, hartelijk, nuchter, grappig en gezellig over.

Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?
Als ik in de “juiste” stemming ben, kan ik best genieten van Nederlandstalige liedjes. Marco Borsato, Volumia, André Hazes, er zitten best pareltjes tussen. Een all-time favourite is Flappie van Youp van het Hek. Alleen rond Kerst wordt deze gedraaid, en dat zorgt ervoor dat ik ‘m tot op de dag van vandaag nog steeds erg leuk vind.

GN8

Haring, ja of Nee?
Nee, haring kan ik helaas echt niet waarderen.

Dit waren ze dan, mijn antwoorden op deze leuke tag. Wat vind jij nou typisch Nederlands ?  Uiteraard mag je deze tag ook overnemen. Laat je me dat dan weten ? Ik ben namelijk reuze benieuwd naar je antwoorden !

5 gedachten over “TAG Gewoon Nederlands

  1. Wat een gezellige 🙂 tag. Erg leuk! De boerenkoolstamppot is hier ook mega favoriet. Maar in plaats van Unox een HEMA worst. HEMA, ook zo’n heerlijke Holland begrip.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.