1 april, kikker in je bil !

1 april kikker in je bil die er nooit meer uit wil …“. 1 april grappen, normaal gesproken heb ik daar niet zoveel mee, maar nu, in deze speciale tijden, heb ik juíst behoefte aan flauwe grappen en grollen. Dus reken maar dat ik mijn omgeving ga proberen te foppen vandaag. Maar waar komt de traditie van 1 april eigenlijk vandaan ? En waarom die kikker ? Ik zocht het uit.

Waarom 1 april ?

In 1582 vond de wijziging van de Gregoriaanse kalender plaats. Vóór die tijd werd het Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april, daarna op 1 januari. Deze wijziging was aanleiding voor het opzettelijk uitnodigen van mensen voor niet gehouden feestjes tijdens het “oude” Nieuwjaar, of het vragen aan knechten om verzonnen, niet-bestaande dingen, zoals bijvoorbeeld muggentongetjes of een glazen bijl, op de markt te gaan halen.

Maar waar komt die kikker dan vandaan ?

De oorsprong daarvan dateert terug tot de 16e eeuw. Volgens de overlevering wilde de Hertog van Alva het Nederlandse volk voor de gek houden. Hij had besloten om een hele lading eten neer te leggen, en dan samen met zijn leger stiekem achter een heuvel te gaan liggen. Toen de mensen buiten de stadspoorten kwamen om het eten te pakken, kwamen de Spanjaarden tevoorschijn, allemaal met een kikker in de hand, en die schoven ze vervolgens in de billen van de mensen. Tja …

Geen kikker maar een vis

Waar we in Nederland met een kikker te maken hebben, moet je in België, Frankrijk, Zwitserland en Italië juist uitkijken voor een vis. Het is in deze landen namelijk een traditie om op 1 april ongemerkt een papieren vis op iemands rug te hangen. Als die de grap ontdekt roepen ze “Aprilvis !”.

Tot zover de oorsprong van deze dag. Ik ga me nog eens beraden op een leuke grap om mijn omgeving te foppen. Oh trouwens, je veter zit los !

Wie ga jij vandaag eens voor de gek houden ? Liefs, Vera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.