Deze podcasts luisterde ik de laatste tijd

De laatste tijd ben ik helemaal van de podcasts; ik vind het heerlijk om ze in de auto te luisteren en zo mijn reistijd optimaal te benutten; ik leg namelijk nogal wat kilometertjes af in de week. Ben je benieuwd welke podcasts ik de laatste tijd geluisterd heb ? Lees dan snel verder.

De Blankenberge Tapes

In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. Puzzelstukjes die één beeld lijken te vormen, dat van een grauwe kustplaats in België : Blankenberge.

Een geweldig (overigens 100% fictief) verhaal bestaande uit 3 afleveringen van zo’n anderhalf uur in totaal. Ik heb ze in één ruk uitgeluisterd; ik moést gewoon weten hoe de plot in elkaar zat.

kwestie van centen

Wekelijkse podcast waarin Martin Visser van De Financiële Telegraaf actuele thema’s uit de financiële wereld analyseert en bespreekt met wisselende gasten.

Het enige nieuws waar ik 100% van op de hoogte ben, is shownieuws. Vraag mij de laatste roddels over de BN’ers en ik kan ze je ze tot in detail vertellen. De actualiteiten daarentegen zijn niet echt mijn ding; het nieuws volg ik niet, en ook de krant lees ik eigenlijk nooit. Omdat dit gebrek aan kennis me de laatste tijd steeds vaker stoort, ben ik mijn “achterstand” wat aan het wegwerken. In dat kader luisterde ik deze podcast en meer specifiek de afleveringen “Brexit:hoe zit het nu precies? Wij leggen het hier uit“, en “Klopt romantisch beeld van onze boeren wel?

De Kofferbakmoord

Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd ? DvhN (Dagblad van het Noorden) duikt in deze nog altijd onopgeloste zaak.

Deze podcast bestaat uit 4 afleveringen van 80 minuten in totaal, en ik luisterde de hele reeks in één keer af tijdens een lange autorit. Ik vond het in de basis een interessant en intrigerend verhaal, hoe kan iemand met zo’n ogenschijnlijk normaal leven op zo’n manier om het leven gebracht worden ? Echter had in mijn optiek alle informatie makkelijk in één aflevering gepast. Er kwam eigenlijk niets baanbrekends aan het licht tijdens de 4 afleveringen; het was vaak een herhaling van feiten. Ook was het soms wat slecht te verstaan door de kwaliteit van de geluidsopnames en accenten. Maar ondanks deze kritiek toch ook lof voor deze podcast. Ik vind het belangrijk dat er journalistieke aandacht wordt besteed aan dit soort mysteries, mede hierdoor belanden dit soort zaken niet op een dood spoor en komt er hopelijk snel duidelijkheid voor alle betrokkenen.

datevermaak

In Datevermaak zoeken Timo, Lisa en Lieke uit wat daten in 2019 betekent. We zijn allemaal op zoek naar die ene persoon om mee oud te worden. We gaan massaal op date en swipen ons een slag in de rondte. Maar waarom is daten zo ingewikkeld ? En kun je er beter in worden ? Iedere aflevering van Datevermaak behandelen we een ander date dilemma. Van versieren in de kroeg tot gifjes sturen op dating apps en van Fear of Better Options tot bad break-ups. Alles komt voorbij. En we gaan natuurlijk op date ! Iedere twee weken hoor je hoe het ons vergaat in de liefdesjungle. Wij slaan die flaters, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

Datingshows als First Dates, The Bachelor, of Married at First Sight vind ik om te smullen, ik kan daar echt geen genoeg van krijgen. En dat gold ook voor de podcast Datevermaak. Ik heb genoten van de datebelevenissen van Timo, Lieke en Lisa. Heerlijk herkenbaar allemaal, al is de laatste keer dat ik op date ging wel tijden geleden !

brain balance by charlotte labee

Wat we niet leren op school over ons brein.. waardoor we doen wat we doen, handelen zoals we handelen en ons voelen zoals we voelen. T geheim van verandering start in je brein. In deze podcast neem ik je, vanuit neurowetenschappelijk oogpunt, mee door jouw eigen brein. Hoe kunnen we ons brein anders inrichten, aansturen en daardoor anders gaan leven ?

Ruim een jaar geleden ben ik naar een lezing van Charlotte geweest. Ik vind haar een inspirerend en fijn persoon, met een boodschap die me erg aanspreekt. Ik volg haar dan ook op Insta, heb een training bij haar gevolgd, en haar boek staat hoog op mijn wishlist. Ik begon deze podcastserie dan ook erg enthousiast, maar al na een aflevering of 3 merkte ik dat ik af begon te haken. Ik vond de nadruk te erg liggen op haar eigen verhaal, en de inhoud van de afleveringen was telkens té theoretisch en oppervlakkig. Persoonlijk had ik graag meer tips en tricks gehoord, meer handvatten om bepaalde patronen te doorbreken, maar waarschijnlijk is het de bedoeling dat je daarvoor Charlottes boek koopt, of naar één van haar lezingen gaat. Ik heb 3 afleveringen geluisterd, en bij de vierde ben ik halverwege afgehaakt. Jammer !

Wat zijn podcasts en hoe kun je ze beluisteren ?

  • Een podcast is een soort radioprogramma op internet; het bestaat uit een geluidsbestand dat meestal opgeslagen is in een MP3-formaat.
  • Podcasts zijn meestal originele audio-opnamen, maar het kan ook gaan om opgenomen uitzendingen van een radioprogramma, een lezing of een uitvoering.
  • Simpel gezegd is een podcast een soort radio on-demand.
  • Je kunt een podcast per streaming luisteren of per aflevering downloaden. Het voordeel van downloaden is, dat je de podcast op elk moment kunt luisteren, ook als je geen internet hebt. Het scheelt natuurlijk ook een hoop mb onderweg !
  • De meeste podcasts zijn trouwens gratis.
  • Op je iPhone staat een paars icoontje met de naam “Podcast” automatisch weergegeven. Op andere smartphones moet je een podcast app installeren. Eenmaal in de app kun je via de zoekfunctie op titel of onderwerp naar podcasts zoeken.
  • Je kunt je abonneren op een podcast door op “subscribe” te klikken. De podcast komt nu in het rijtje “my podcasts” te staan. Nieuwe afleveringen worden dan automatisch gratis gedownload zodra ze uitkomen.

Luister jij wel eens naar podcasts ? En heb jij nog leuke aanraders voor mij ? Ik lees het graag in de comments ! Liefs, Vera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.