De Romeinen komen !

Als groot Italië liefhebber kan het natuurlijk niet anders dan dat ik uitermate geïnteresseerd ben in alles wat met het Imperium Romanum (oftewel het Romeinse Rijk) te maken heeft. En hoe leuk is het dat het tijdens deze Zomervakantie mogelijk is eens met eigen ogen een kijkje te nemen in die mooie tijd van weleer ! Ik vertel je er graag iets meer over.

Van 28 juli t/m 10 augustus  is het jaarlijkse Romeins Festival voor de 20e keer !  Tientallen Romeinse legionairs komen naar Archeon en slaan daar hun kamp op.

De Romeinse legionairs, leden van Legio Secvnda Avgvsta uit Engeland, The Antoinine Guard Legio VI Victrix uit Schotland, Legio II Avgvsta uit Nederland en Legio Secvnda Consvlaris uit Rome worden vergezeld door ambachtslieden, dames, slaven en kinderen. Tijdens het festival staan veel extra demonstraties en activiteiten op het programma. De soldaten geven dagelijks wapen- en gevechtsdemonstraties in de arena en demonstreren het schieten met de ballista.

Vrouwen moeten vaak in hun eigen onderhoud voorzien. Zij werken als schilder, als caféuitbater, als vroedvrouw en zelfs als gladiator. Sommige vrouwen hebben geluk: zij komen uit een rijke familie. Tijdens het festival worden ambachten gedemonstreerd, er worden vaardigheden getoond en er is een hospitaal en eethuis.

Vóór wij naar Alpen aan de Rijn vertrokken vroeg ik Little Miss C mij eens te vertellen wat zij wist van de Romeinen. Trots meldde ze mij dat de Romeinen Saoedie-Arabië hadden gesticht, en dat zij graag rijst en bami aten. Oeppsss… hoogste tijd dus om daar wat verandering in aan te gaan brengen !

Na aankomst in het Archeon brachten we als eerste een bezoek aan de prachtige reconstructie van de Gallo-Romeinse Villa van Rijswijk. Hierin bevindt zich het Romeins Museum, waar op een interactieve manier de Romeinse tijd in Nederland tot leven gewekt wordt. Hierna was het tijd om het park in te gaan en heuse Romeinen te gaan ontmoeten !

Een priesteres liet little Miss C haar orakel trekken en voorspelde haar een voorspoedige toekomst

We woonden de exercitie van het legioen bij

We zagen hoe behendig de Romeinen waren met hun wapens

Ik ging op de foto met een heuse veldheer uit Germania

En als klap op de vuurpijl woonden we een spectaculair gladiatorengevecht bij in de Arena

Na dit gezellige dagje geschiedenis beleven wist Little Miss C een stuk beter hoe het nou écht zat met die Romeinen. Maar ook wij als Italofielen hebben behoorlijk wat opgestoken, hoor. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat het Romeinse Rijk niet het grootste rijk in de geschiedenis was. Op zijn hoogtepunt omvatte het 12% van de wereldbevolking, waarmee het het 28e grootste rijk werd. Het Britse Imperium was het grootst in geschiedenis, gevolgd door het Mongoolse Imperium.

Kortom, het Romeins Festival is een geweldig dagje uit voor zowel jong als oud. Het is niet alleen interessant en leerzaam, maar ook erg vermakelijk om héél dichtbij de Romeinen te komen. Wij hebben een heerlijk dagje uit gehad, en ik sluit niet uit dat wij nog eens vaker naar het Archeon zullen gaan. Er was buiten het Romeins Festival namelijk nog zoveel meer te zien en te doen; we kwamen tijd te kort. Kijk voor meer informatie op http://www.archeon.nl.

Liefs -x-

2 gedachten over “De Romeinen komen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.