De weg naar het Ooglaseren : de voorbereidingen en de behandeling zelf !

04.06.2019 is de dag die de boeken in gaat als de dag waarop ik mijn ogen liet laseren. Inmiddels is dat alweer een paar dagen geleden, en ben ik er klaar voor om je mijn eerste indruk en ervaringen te vertellen. Lees je gezellig mee ?

De laatste dagen voor de behandeling

Vanaf 4 dagen vóór de behandeling moest ik 4x daags mijn ogen druppelen met Tobradex druppels. Een handeling die ik wel gewend was te doen, en waar ik gelukkig totaal geen ongemak of bijwerkingen van had. Tevens mocht ik vanaf die tijd geen oogmake-up meer dragen, dit om ervoor te zorgen dat mijn ogen helemaal schoon zouden zijn op de dag van de behandeling. Het was even slikken om zonder oogmake-up en mét bril naar mijn werk te gaan, maar okee, alles voor een goed resultaat.

De dag van de behandeling

’s Ochtends moest ik nog 1x de Tobradex druppels in mijn ogen doen, en mocht ik ook geen foundation en andere gezichts make-up meer aanbrengen. Ook nagellak was uit den boze, en mijn sieraden moesten ook af. Back to basics dus !

Mijn afspraak stond gepland om 14:30 uur en ruim op tijd waren we (Mr C was mijn begeleider) aanwezig. De eerste afspraak was met de optometrist. Er zouden nog wat laatste oogmetingen plaats vinden; met name om zeker te stellen dat de meting van mijn oogsterkte overeen kwam met die van tijdens mijn vooronderzoek. Toen dat allemaal in orde bleek te zijn, kreeg ik nog een laatste mogelijkheid tot vragen stellen, en toen was het tijd om de echte voorbereidingen op de behandeling te starten.

De voorbereidingen op de behandeling

Ik kreeg 3 tabletten Prednisolon, 2 tabletten Paracetamol, en 1 tablet Valium. En met name dat laatste tabletje kon ik wel gebruiken. Ik was bloednerveus, en de tranen stonden me nader dan het lachen. Ik kreeg een tas met medicatie voor thuisgebruik uitgereikt, en toen ging ik zonder bril op weg naar de wachtruimte bij het behandelcentrum. Gelukkig merkte ik vrij snel dat de Valium begon te werken en toen ik werd opgeroepen om naar de voorbereidingsruimte te gaan, was ik al een stuk rustiger.

Ik kreeg een operatiejasje aan, een mutsje over mijn haren, en bescherming over mijn schoenen. Ik kreeg verdovingsdruppels in mijn ogen, werd verder voorbereid op de behandeling, kletste wat met de assistente, en toen was het show time !

Showtime : SMILE !

In de operatiekamer werd ik ontvangen door de oogarts, die eerst met een pen wat markeringen op mijn ogen aan bracht. Een eng idee, maar ik voelde er niets van. Toen werd ik naar de behandeltafel gebracht, waar ik op moest gaan liggen. Mijn rechteroog zou als eerste behandeld worden. Mijn linkeroog werd afgeplakt, en er werd een lap stof over mijn gezicht gelegd met een gat erin om het rechter oog vrij te laten. Dat oog werd goed gespreid door middel van tape op mijn oogleden en een spreider in mijn ogen. Mijn oog werd ontsmet door middel van druppels en toen werd het bed gedraaid, en ik onder de laser gepositioneerd.

Ik zag een groen knipperlichtje en werd verzocht precies in het centrum daarvan te kijken. Ik mocht niet bewegen, niet praten, niet rommelen; gewoon rustig ademhalend blijven liggen. Het bed werd omhoog verplaatst en toen startte de laserprocedure waar ik niets van voelde of hoorde. Wel werd het knipperlichtje na ongeveer 15 seconden niet meer zichtbaar. Belangrijk was goed rechtuit te blijven kijken en niet te gaan “zoeken”; de oogarts loodste mij hier door middel van hardop aftellen goed doorheen. Na 30 seconden totaal werd het bed met mijzelf erop naar beneden gedaan en moest ik blijven liggen en een wit lichtje volgen met mijn ogen. Ik voelde de oogarts wat rommelen aan mijn ogen, maar dat was niet storend of pijnlijk. Toen dat klaar was kreeg ik voor de zekerheid een opzetlens op mijn ogen, die de volgende dag tijdens de nacontrole verwijderd zou worden. Hierna werd dezelfde procedure herhaald voor mijn linkeroog.

Na de behandeling

Mij was vantevoren gezegd dat ik me geen zorgen moest maken als ik direct na de behandeling nog niet beter zou zien. Pas de volgende ochtend, na het slapen, zou ik zeker verschil gaan merken. Toen ik dan ook opstond van de behandeltafel en ik de getallen van klok aan de muur kon lezen, vroeg ik me hardop twijfelend af of ik dat vóór de behandeling ook gezien zou hebben. De oogarts reageerde lachend door te zeggen dat ik dat met mijn sterkte zeer zeker nooit had kunnen zien. Wow !

Hierna liep ik rustig naar de wachtruimte, en ging ik lekker naar huis. Tijdens de autorit moesten we een aantal keren stoppen om mijn ogen te druppelen, en heb ik mijn ogen goed dichtgehouden terwijl ik een grote zwarte zonnebril op had. Na thuiskomst ben ik op bed gaan liggen met de ogen veelal gesloten. Ik had geen pijn of irritaties, en ben die nacht vrij vroeg gaan slapen. Het was een enerverende dag.

Tot zover

Tot zover mijn verslag van de voorbereidingen op de behandeling, en het verloop van de ingreep zelf. Het is mij allemaal reuze meegevallen ! Ik heb geen moment pijn gehad. De ogen worden goed verdoofd met druppels en daarmee is pijn uitgeschakeld. Het gevoel echter niet, maar de oogarts kondigt iedere stap aan, en leid je op die manier stap voor stap door de behandeling heen. In een latere post laat ik het resultaat van de behandeling weten. Maar ik kan je al zeggen dat het niet bij dat eerste wow-momentje gebleven is !

Liefs
-x-

2 gedachten over “De weg naar het Ooglaseren : de voorbereidingen en de behandeling zelf !

  1. Ik heb ongeveer hetzelfde ervaren. Bij mij heette het nog Vision Clinics en nu is dat overgenomen door Bergman. Ik moest nog van de ene kamer naar de andere lopen. Pijn heb ik ook nooit gevoeld. Wel de druk van het apparaat wat de snede maakt in je oog, maar dat was niet pijnlijk, enkel een ietwat ongemakkelijk. Ik moest onderweg ook een paar keer stoppen om te druppelen. En ik sliep de eerste dagen met van die plastic brillenglazen die je rond je oog moest plakken. Ik zag overigens vrij direct al goed, maar nog wel wat wazig. Laat nu het heerlijke leven zonder bril maar beginnen! Op naar de leesbril…. (jammer dat je daar niet voor gelaserd kan worden).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.