Typisch Nederlands

Hoewel ik geen voorstander ben van hokjesdenken en generaliseren, en zelf ook niet zo makkelijk in een kader te plaatsen ben, zijn er toch wel wat dingen “typisch ….” aan mij. En vandaag vertel ik met een knipoog welke dingen Typisch Nederlands aan mij zijn.

Stipter dan stipt
Ik verwacht dat iedereen stipter dan stipt is. Als ik met iemand een tijdsafspraak maak, verwacht ik dat diegene er op tijd is. Dat ben ik zelf namelijk ook. Sterker nog, ik ben hoogstwaarschijnlijk al ruim vantevoren in de buurt en heb al wat tijd moeten doden voor ik ergens stipt op de afgesproken tijd kan zijn.

Lekker bakkie koffie
Ongeacht hoe laat je bij mij bent, het eerste drankje dat ik je aanbied is een koffietje. En als ik bij jou op bezoek kom, is dat ook het eerste drankje waar ik om vraag.

Afspraken maken met bezoek
Van spontaan bij iemand langsgaan houd ik niet. En ik houd er ook niet van als iemand dat bij mij doet. Ik maak graag eerst een afspraak met je.

Gezellig en lekker
Deze woorden plak ik overal voor en op. Moeilijk te vertalen of uit te leggen, maar wij Hollanders weten wel wat we daarmee bedoelen.

Klagen
Ik klaag graag lekker oppervlakkig over van alles en nog wat, maar met name over het weer. Als het in de winter te koud is klaag ik over de kou, als de winter mild en wisselvallig weer biedt vind ik het ‘geen echte winter’. Het is gewoon nooit goed.

Koningsdag vieren
Of je het nou op een uitbundige manier doet of niet, Koningsdag dient gevierd te worden. Inclusief oranje tompouce !

Drie zoenen
Bij begroeting, bij afscheid, of bij felicitaties. Ik geef iedereen altijd drie zoenen (en ben stiekem een beetje van slag als iemand er mij maar 2, of erger nog : 1 geeft.)

Patatje met
Mijn friet eet ik met mayonaise. Niet met ketchup, nee met mayo.

Precies genoeg koken
Ik kook altijd precies genoeg voor iedereen. Met onverwachts bezoek houd ik geen rekening.

Altijd een mening
Als Nederlander geef ik graag mijn mening . Het maakt niet uit of het gevraagd of ongevraagd is en of ik voldoende kennis heb vergaard om een goed afgemeten mening te geven. Ik bemoei me nu eenmaal graag met anderen en ventileer overal mijn mening over.

De kringverjaardag
Hollandse gezelligheid ten top : in een kringetje zitten op iemands verjaardag. Vreselijk vind ik het. En al helemaal als de mannen de ene kant van de kamer bevolken en de vrouwen de andere kant. Niet mijn favoriet, maar helaas ontkom je er als Hollander niet aan …

Altijd zeggen hoeveel iets kost
Ik probeer het me echt af te leren, maar ik kan het simpelweg nooit laten de prijs van mijn nieuw aangeschaft kledingstuk te vermelden. Als ik een compliment krijg, reageer ik automatisch met “Thanks, hij was maar …. euro !”

In welke dingen ben jij Typisch Nederlands ? Laat het me weten in de comments !
-x-

11 gedachten over “Typisch Nederlands

    1. Ja, wat je zegt, Koningsdagfeesten zijn vaak wel hysterisch druk … en grote menigten zijn ook niet mijn ding; ik houd het ook liever bij een kinderrommelmarkt hoor ! Leuke items scoren voor weinig 😉 -x-

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.