Reisverslag Kopenhagen : kerstshoppen, de toerist uithangen en Genieten met een grote G

Een keer per jaar ga ik een midweekje op reis met me, myself and I, en dit jaar was de bestemming Kopenhagen. Inmiddels ben ik weer thuis en zit ik vol van de indrukken die deze reis mij opgeleverd heeft. Ben je benieuwd wat ik allemaal gedaan heb ? Lees dan snel verder !

Zaterdag 08.12.2018

Mijn initiële vlucht is vanwege de harde wind geannuleerd, en ik ben omgeboekt naar een vlucht eerder. Vind ik helemaal niet erg, des te langer kan ik genieten van mijn citytrip ! De vlucht verloopt voorspoedig, en na aankomst op de luchthaven schaf ik direct een Copenhagen Card aan. Met deze kaart kan ik onbeperkt met het openbaar vervoer reizen en heb ik gratis (of met korting) toegang tot verschillende musea in de stad.  Ik koop een kaart voor 120 uur voor de prijs van DKK 899  (omgerekend € 120,-) en neem de Metro naar Kongens Nytorv, een station vlakbij mijn hotel dat aan Nyhavn ligt.

Ondanks het feit dat ik eerder aankom dan de inchecktijd, is mijn kamer al beschikbaar, en na een korte opfrisbeurt besluit ik het gebied rondom mijn hotel te gaan verkennen. Ik ga allereerst richting Strøget, de bekendste winkelwandelstraat van Kopenhagen. Ik zie veel bekende winkelketens, maar ook veel onbekende, typisch Deense winkels, en kom ook grote warenhuizen tegen. Bij Magasin leef ik me behoorlijk uit, en met name in de luxe delicatessenafdeling in de kelder kijk ik mijn ogen uit.

Het is al vroeg donker rond deze tijd van het jaar (de zon gaat rond half 4 onder), en dat maakt het, in combinatie met het mistroostige weer extra knus in de straten. Alle etalages en gevels zijn versierd, en ik kom ook een aantal kerstmarktjes tegen. Ik vermaak me volop, en loop aardig wat meters af, en dan sta ik ineens voor de sprookjesachtig versierde ingang van Tivoli. Met de Copenhagen Card kan ik gratis naar binnen, en ik besluit dat dan ook direct te doen. De verlichting in het attractiepark is adembenemend mooi, ik zie de leukste kraampjes en prieeltjes, en geniet met volle teugen.

Na een tijd daar doorgebracht te hebben, eet ik een hapje bij de Tivoli Food Hallen en loop ik moe maar voldaan naar mijn hotel. Wat een heerlijk begin van deze trip !

Zondag 09.12.2018

Vandaag staat een tripje naar Malmö op het programma, een stad in buurland Zweden, dat via een snelle treinverbinding binnen 30 minuten vanaf Kopenhagen te bereiken is. Ik ga allereerst met de Metro naar de luchthaven, en vanaf daar pak ik de trein. Dit kaartje zit niet in mijn Copenhagen Card en moet ik dus kopen (omgerekend zo’n € 24,- voor een retour). De treinreis is erg comfortabel en vanuit de trein heb ik een prachtig uitzicht op het water.

Na aankomst op het station, besluit ik direct richting Stortorget te lopen,  het grootste plein in Malmö, dat al van 1530 dateert. Op dit plein vind je onder andere het stadhuis, en een standbeeld van koning Karl Gustav X op zijn paard. Vanaf Stortorget ben je binnen no-time in de belangrijkste winkelstraten van Malmö. Omdat ik gisteren al behoorlijk los gegaan ben heb ik nu geen zin om weer te gaan shoppen, en besluit ik een stadswandeling te maken. Missie : de Turning Torso, de gedraaide toren, die misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Malmö is.

Al vrij snel na aanvang van de wandeling, zie ik een aparte man lopen die luid dingen omroept. Ik besluit net als velen met mij in de rij te gaan staan voor de “Kyndels marknad”, whatever that may be, en kom uiteindelijk op een binnenplaats terecht waar een tovenaars kerstmarkt gehouden wordt, waar je bijvoorbeeld een toverstaf, een schedel, of toverdrankjes kunt kopen, en er zijn ook veel mensen als magiër verkleed. Niet echt mijn ding, maar de sfeer is wel erg knus, helemaal als er een koor kerstliedjes begint te zingen.

Hierna vervolg ik weer mijn stadswandeling. Ik passeer een begraafplaats die midden in de stad ligt, een stadspark, en ineens sta ik voor een kringloopwinkel. Uiteraard moet ik daar even naar binnen.

Helaas vind ik geen kringloopschatten, maar ik heb wel even lekker gesnuffeld.

Na weer een tijdje lopen sta ik voor Sankt Getrud, een 16e eeuws gebouw waar op de binnenplaats een kerstmarktje is. Deze stond op mijn To-Do-in-Malmö-lijst, en het is weer super leuk en knus allemaal. Veel handgemaakte spulletjes en een zeer gemoedelijke sfeer. 

Helaas begint het daarna te regenen, en het wordt ook best al wel donker, zodat ik besluit mijn wandeling richting de Turning Torso te staken. Ik besluit de trein terug te nemen en de avond in mijn hotel door te brengen. Bij het treinstation werp ik een laatste blik op de wolkenkrabber.

Maandag 10.12.2018

Vandaag is het plan de toerist uit te hangen, en direct na het ontbijt huur ik een fiets. Voor ik vertrok had ik al uitgezocht bij welke organisatie ik dat het beste kon doen, en ik heb gekozen voor Bycyclen, die van het ‘witte-fietsen-plan’.

Op deze fiets zit namelijk een ingebouwde GPS, en dat leek me wel zo handig. Ik zag het namelijk niet zitten om mijn iPhone met Google Maps tijdens het fietsen in een onbekende stad in mijn hand te houden. Wat wel even wennen is, is dat de fiets elektrisch is. Een vaart dat ik af en toe heb; ik zoef door de straten met een snelheid van over de 20 km. per uur. Geregeld rem ik bij; zeker in het begin.

Mijn eerste stop is de Cykelslangen ofwel Fietsslang,  een bijzondere fietsverbinding die tussen de gebouwen door slingert, over het water, en de hipsterwijk Vesterbro met de wijk Amager verbindt. Met mijn elektrische fiets ben ik zo aan de overkant, dus ik besluit ‘m twee keer heen en weer te fietsen. Daarna ga ik richting Christianshavn, zo’n 15 minuutjes fietsen om een bezoekje te gaan brengen aan Vrijstad Christiania. Onderweg passeer ik een bijzonder kerkgebouw, de Vor Frelsers Kirke, en ik besluit even te stoppen. Het altaar en de orgel in de kerk zijn adembenemend mooi, en toen bleek dat je de gedraaide torenspits kon beklimmen, besluit ik dat direct te doen. Het uitzicht na het beklimmen van 400 treden is adembenemend mooi !

Hierna ga ik dan door naar Christiania, waar ook een kerstmarkt gehouden wordt. Ik breng in deze wijk niet veel tijd door. Laat ik het zo zeggen : ik vind het erg leuk om deze anarchistische vrijstaat gezien te hebben, maar ik ben blij dat ik weer terug kan naar de EU.

Na een korte stop bij Amalienborg en een bezoekje aan de Kleine Zeemeermin besluit ik dat het mooi geweest is en lever ik de fiets weer in. Wat een fijne manier om Kopenhagen te ontdekken ! Ik ben uiteindelijk 120 DKK (omgerekend zo’n € 16,-) kwijt aan fietshuur.

Na een soepje gegeten te hebben in de delicatessen kelder van Magasin besluit ik aan te meren op een rondvaartboot; een rondvaart van 60 minuten is namelijk inbegrepen bij de Copenhagen Card. Tijdens de tocht kom ik langs vele highlights, heb ik behoorlijk wat nieuwe dingen gezien en opgestoken, en heb ik de Kleine Zeemeermin ook nog vanaf de andere kant bewonderd.

’s Avonds besluit ik nog even naar de Rundetaarn of Rundetårn te gaan; de entree was inbegrepen bij Copenhagen Card. Deze “ronde toren” heeft geen trappen, maar een oplopend pad dat in 7,5 windingen om de holle kern naar boven loopt, waar je een geweldig mooi 360 graden uitzicht op de stad hebt. Het tweede mooie uitzicht van vandaag!

Na wat heerlijke gerechtjes op de kerstmarkt van Kongens Nytorv gegeten te hebben, ga ik lekker naar mijn hotel. Wat een heerlijk dagje de toerist uithangen was dit; ik kan niet geloven dat morgen alweer mijn laatste dag is !

Dinsdag 11.12.2018

Deze dag staat in het teken van Hans Christian Andersen, een Deens dichter en schrijver, die mijn meest geliefde sprookjes geschreven heeft (met het lelijke eendje op nummer 1). Allereerst ga ik naar Assistens Kirkegård, om een bezoekje aan zijn graf te brengen. Dat graf is erg snel gevonden, er staan namelijk wegwijzers op het kerkhof geplaatst.

Het graf is eenvoudig, wars van pracht en praal of uitbundige decoratie, maar desalniettemin mooi verzorgd. Dat geldt overigens ook voor de rest van het kerkhof, dat ook als stadspark dienst doet.

’s Middags ga ik naar Visit Carlsberg – the Copenhagen Exbeerience. Vanaf eind deze maand gaat Carlsberg tijdelijk dicht vanwege renovatie, en op het moment van mijn bezoek zijn de werkzaamheden al in volle gang. Desondanks krijg ik best een goede indruk van de indrukwekkende architectuur, en de omvang van het complex. De Exbeerience zelf was interessant, ik ben behoorlijk wat te weten gekomen over de grondleggers van Carlsberg. Helaas was er buiten weinig te zien/doen. Waarschijnlijk door de werkzaamheden, en ook door het koude weer.

Er was dus geen paardentour, maar gelukkig heb ik wel wat paardjes gezien in de stallen. In de Exbeerience (entree zit trouwens in de Copenhagen Card) is ook een drankje inclusief, en uiteraard kies ik voor een Carlsberg biertje.

Het laatste punt op mijn To-Do-in-Copenhagen-lijst is een bezoek aan de H.C. Andersen Experience (gratis entree middels Copenhagen Card). Op weg daarnaartoe passeer ik ook nog het standbeeld van hem, dat naar de voormalige ingang van Tivoli kijkt. 

De Experience is een leuke, interessante attractie waarbij ik weer wat meer van H.C. Andersens levensverhaal te weten ben gekomen. Ook worden enkele sprookjes uitgebeeld, waar ik enorm van geniet.

De avond breng ik door op Strøget, op zoek naar de laatste souvenirs, waarna ik heerlijk een hapje ga eten aan Nyhavn.

Woensdag 12.12.2018

Mijn vliegtuig vertrekt vanmiddag om 14:15 uur, en ik wil zo rond 12:00 uur naar het vliegveld vertrekken. Ik besluit eerst lekker te ontbijten en dan rustig aan mijn koffer in te pakken. Omdat ik geen missies meer heb, besluit ik het er nog even van te nemen en ook nog een uurtje in mijn boek (#happylife365) te lezen. De kans dat ik dat thuis doe, is minimaal, ik weet nou eenmaal hoe dat gaat als ik weer in mijn gewone leventje zit.
Voor ik het weet, is het tijd om naar het vliegveld te gaan. Ik ga weer met de Metro, en binnen no time ben ik op Copenhagen Airport, Kastrup, alwaar ik na een laatste spicy tuna sandwich in het vliegtuig stap. Na een voorspoedige reis, pak ik de trein naar huis, waar Little Miss C en Mr C met smart op me wachten. Het is superfijn ze weer in mijn armen te mogen sluiten. Alleen op reis is heerlijk, maar thuiskomen ook !

Ben jij al eens in Kopenhagen geweest ? En wat vond jij van deze stad ? Laat het me weten in de comments !

13 gedachten over “Reisverslag Kopenhagen : kerstshoppen, de toerist uithangen en Genieten met een grote G

    1. Hmmm… strange, heb het bericht bekeken vanaf verschillende pc’s maar de foto’s zijn allemaal rechtop geplaatst. Hoop dat je niet teveel nekpijn hebt van het schuin bekijken 😉 ! -x-

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.