De dingen die ik sowieso in Kopenhagen ga doen !

In december ga ik altijd een aantal dagen op reis met me, myself, and I en dit jaar is de bestemming Kopenhagen, oftewel København ! Een bestemming (zowel qua stad als land) waar ik nooit eerder geweest ben, maar waar ik enorm benieuwd naar ben. Kopenhagen lijkt me een erg leuke en hippe stad, en als liefhebber van hygge en Scandinavisch design, ga ik me daar zeker en vast wel vermaken. Hoewel het nog even duurt voor ik er naar toe ga, ben ik al druk aan het bedenken wat ik allemaal wil gaan doen. Wat in ieder geval al op mijn lijstje staat zijn de volgende dingen :

Kerstmis in Tivoli Tivoli, het oudste pretpark van de wereld, en de inspiratie voor Walt Disney om Disneyland te bouwen, schijnt een ontzettend sfeervolle en sprookjesachtige Kerstmarkt te organiseren. Geheel in Russische sferen, met Notenkrakers, een eigen versie van de Basiliuskathedraal in Moskou (met een 21 meter hoge toren en gestreepte uivormige koepels), en alles. Je snapt, daar moet ik naartoe !

Biertje drinken bij CarlsbergWellicht een vreemde keuze omdat ik geen bierdrinker ben,  maar toch wil ik graag een bezoek brengen aan deze brouwerij.  Zeker omdat de Heineken Experience in Amsterdam me nog wel op het netvlies staat; dat vond ik destijds ook erg indrukwekkend. Uiteraard ga ik een Carlsberg biertje drinken, maar wat ik eigenlijk het leukste vindt, is dat je een rit met de Carlsberg paardenkar kunt maken. Alleen daarvoor wil ik deze rondleiding al doen !

Een dagtocht naar Malmö


Behalve in Denemarken, ben ik ook nog nooit in Zweden geweest. En hoe leuk is het, dat ik tijdens mijn citytrip naar Kopenhagen heel gemakkelijk een dagtrip naar het Zweedse stadje Malmö kan maken. Malmö schijnt een schattig klein stadje te zijn, ideaal dus om een dagje te bezoeken. Vanuit de luchthaven van Kopenhagen rijdt er elke 20 minuten een trein naar Malmö, een rit die ca. een half uurtje duurt. De treinreis gaat over de Øresund Bridge (Sontbrug), die een deel onder water gaat en daarna via het onderste deel van de brug (onder het autoverkeer). Sinds de Brooklyn Bridge ben ik dol op bruggen, dus ik kijk er ook erg naar uit deze brug te zien. Wat ik in Malmö ga doen, weet ik nog niet helemaal, maar wat ik wel weet, is dat ik de tas die ik al tijden wil (de Kånken van het Zweedse merk Fjällräven) , daar als souvenir aan ga schaffen.

FietsenToen ik hoorde dat Kopenhagen is uitgeroepen tot de meest fietsvriendelijke stad van de wereld, besloot ik direct om een dagje een fiets te gaan huren. Het lijkt me namelijk superleuk om de stad op deze manier te gaan ontdekken; net alsof ik een local ben. Op mijn To-Bike-List staat sowieso de Cykelslangen, een oranjekleurige, slangvormige brug die een directe verbinding is  tussen de wijk Västerbro en de haven, zonder dat je onderweg auto’s, trappen, stoepranden of voetgangers tegenkomt. Als ik nog tijd over heb wil ik zeker ook naar Amager Strand fietsen, volgens velen het mooiste strand van Kopenhagen. Het is zo’n 5 kilometer fietsen.

In de voetsporen van Hans Christian Andersen
Ik ben gek op sprookjes. Al vanaf dat ik een klein meisje was fascineerden ze me, en nu als moeder lees ik ze ook graag voor aan mijn dochter. Het lelijke jonge eendje, het meisje met de zwavelstokjes, en de prinses op de erwt; het is mijn Top-3 van sprookjes van Andersen. En laat Kopenhagen nou de stad van Andersen zijn; je kunt daar niet om hem heen.
Natuurlijk wil ik een blik werpen op het standbeeld van de kleine zeemeermin, dat de hoofdpersoon voorstelt van een van zijn sprookjes. Maar behalve dat standbeeld wil ik ook graag de standbeelden van hemzelf bekijken, en dan met name degene die vlakbij het stadhuis staat, en naar Tivoli kijkt. Verder wil ik zijn huizen aan de Nyhavn bezichtigen; op nummer 18, 20 en 67 schreef Andersen zijn sprookjes. Verder wil ik graag zijn graf op Assistens Kirkegård bezoeken, dat sowieso een fijne plek schijnt te zijn om even een moment van verstilling te zoeken.

Het bezoeken van twee totaal verschillende werelden


Een beetje cultuur moet natuurlijk ook onderdeel zijn van een citytrip en het wisselen van de wacht bij Amalienborg (dagelijks om 12:00 uur) lijkt mij hier ideaal voor. Ik ben benieuwd of het net zo’n indruk op me maakt als het wisselen van de wacht bij Buckingham Palace in London, destijds. Ook denk ik eraan een bezoek te brengen aan de anarchistische wijk Christiania Freetown,  een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave.

Nou, je leest het al, plannen volop, en hopelijk heb ik genoeg tijd om alles wat ik wil gaan doen, ook daadwerkelijk te doen. Dat worden drukke, volle dagen vermoed ik. Ik ga me dus vast wel vermaken !

Heb jij nog leuke suggesties voor mijn bezoek aan Kopenhagen ? Laat het me weten bij de reacties!

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

8 gedachten over “De dingen die ik sowieso in Kopenhagen ga doen !

  1. Dat klinkt eigenlijk heerlijk, een paar dagen alleen op stap. 🙂
    Kopenhagen is een erg leuke stad, heerlijk om in rond te wandelen. En dat fietsen gaat prima daar. Het is inmiddels al wat jaren geleden, maar heb ook op de fiets de stad ontdekt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.