Het verhaal achter de Stolpersteine (Struikelstenen)

Tijdens een recente wandeling viel mijn oog ineens op een gouden tegeltje tussen de kinderkopjes. Ik besloot te stoppen en eens nader te kijken, en toen ik las wat er op stond, werd ik daar behoorlijk stil van.

Het tegeltje bleek een gedenkteken te zijn; het was aangebracht op het trottoir voor het woonhuis van een mevrouw die door de nazi’s gedeporteerd en vermoord is. Op het tegeltje stond de naam, het geboortejaar, en de plaats en datum van overlijden vermeld; droge feiten, die aan de ene kant alles zeggen, maar aan de andere kant zo weinig. De tragiek achter het tegeltje, het drama dat zich daar, op die plek, heeft afgespeeld … er wordt niets over vermeld op het tegeltje, maar de gedachte daaraan zet zich wel vast in mijn hoofd.

Een onderzoekje op Internet leert me dat deze gouden tegeltjes “Stolpersteine” (in het Nederlands “struikelstenen”) genoemd worden. De initiatiefnemer hierachter is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die gedenktekens aanbrengt op het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Door het plaatsen van deze stenen wordt de herinnering aan alle slachtoffers van het Nazi regime, dus niet alleen Joodse mensen, levend gehouden en krijgen de slachtoffers een naam. De stenen worden overigens Stolpersteine genoemd omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Inmiddels zijn er sinds 1994 in ongeveer duizend Europese steden en dorpen meer dan 70.000 Stolpersteine geplaatst. Het is hiermee een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Ik vind het een prachtig initiatief om de slachtoffers in herinnering te brengen én te houden. Het zorgt ervoor dat de namen van de slachtoffers niet vergeten worden, want “een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is”.

Wist jij van het bestaan van de Stolpersteine ? En heb jij er al eens een gezien ?

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

2 gedachten over “Het verhaal achter de Stolpersteine (Struikelstenen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.