Boekrecensie Stoner van John Williams

Stoner, het boek met het markante, doorleefde hoofd op de voorkant. Telkens werd ik er naartoe getrokken in de boekhandel. Ik was geïntrigeerd en ondanks het feit dat de samenvatting me niet direct aansprak, schafte ik ‘m uiteindelijk toch aan. Vandaag vertel ik je of dat een goed idee was.

Samenvatting

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit tevoorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.

Stoner werd in 1965 geschreven, maar kreeg pas na een heruitgave van dit boek in 2006 door de New York Review Books internationale faam. In 2012 bracht uitgeverij Lebowski de Nederlandstalige versie op de markt.

Mijn mening over dit boek

Stoner is geen enorm flitsend boek, het is een rustig boek, ingetogen, maar op een prachtige, intense manier geschreven. Het gaat over het doorsnee leven van een doorsnee docent Engels. Eigenlijk gebeurt er niet zo veel in dit boek, maar toch wilde ik door blijven lezen. Ik vind het altijd zo knap, hoe iemand zo kan schrijven om dat voor elkaar te krijgen.

Maar goed, Stoner gaat dus over het levensverhaal van een doorsnee docent Engels: zijn liefde voor het vak van leraar en voor de literatuur, zijn mislukte huwelijk en een intense relatie met een studente, een ongelukkige dochter die vroeg zwanger raakt, oppervlakkige vriendschappen die slechts diepgang krijgen als iemand overlijdt. Het laatste hoofdstuk, waarin Stoner zelf overlijdt, plaatst zijn leven in perspectief. Er is echter geen moraal, eerder een soort van verzoening met het leven zoals het was.

En daar zit ‘m wat mij betreft ook de kracht van dit verhaal. Stoner leidt een doorsnee leven, zoals wij eigenlijk allemaal leiden. Want laten we eerlijk zijn, niemand heeft zo’n leven als Social Media ons soms wil doen geloven. Wij kennen allemaal onze ups en downs, dromen, hebben lief, doen ons best, maken verkeerde keuzes, stellen mensen teleur, en lijden soms onder “what could have beens“. We zijn geen superhelden, of anders dan anderen, we zijn net als iedereen, en we doen soms maar wat. Net als Stoner. En de moraal van ons leven, is net als de moraal van het boek : we moeten ons verzoenen met het leven zoals het is.

  • Auteur : John Williams
  • 318 pagina’s
  • Lebowski, september 2012
  • ISBN13 : 9789048813834

Ken jij dit boek ? En heb jij al meer van John Williams gelezen ?

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

Een gedachte over “Boekrecensie Stoner van John Williams

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.