Dit was mijn 2017

Op deze laatste dag van 2017 blik ik terug op het afgelopen jaar. Ben je benieuwd welke landen ik bezocht heb, of wat mijn belangrijkste les was dit jaar ? Lees dan snel verder !

Wat heb je in 2017 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan ?
Ik ben mijn kwetsbaarheid gaan tonen. Van jongs af aan heb ik sterk moeten zijn, heb ik mezelf overlevingsstrategieen aangeleerd, die zeker zijn nut hebben gehad, en nog steeds hebben, maar die me soms ook in de weg zitten. Dit jaar heb ik bewust stappen gezet om anderen betrokken te laten zijn, en niet weg te duwen. Om verdriet en pijn niet te verstoppen maar te aanvaarden, en onder ogen te gaan zien.

Welke landen heb je bezocht ?
In 2017 heb ik veel leuke reisjes gemaakt ! Eind februari vertrokken we als gezin voor de jaarlijkse wintersport naar Oostenrijk, in mei vlogen we voor een midweekje naar Turkije, in juli vertrokken we Frankrijk om daar een paar geweldige dagen in Disneyland Parijs door te brengen, en in september brachten we onze zomervakantie in Spanje (op La Palma) door. Afgelopen december vertrok ik zelf voor een midweek naar Ijsland.

Wat zijn je favoriete momenten van 2017 ?
Dat zijn de momenten waarop ik de liefde en gezelligheid heb ervaren met degene waar ik van houd. Om maar een paar voorbeelden te noemen: het verjaardagsfeest van mijn dochter, de vakanties met mijn gezin, de knutselzondagen met mijn dochter, mijn hardloopsessies in het bos, het kaasfonduen met de familie met Sinterklaas, het kerstshows afstruinen met mijn moeder, en de kalkoen bereiden met Kerst. Op momenten van kneuterigheid, burgerlijkheid, en huiselijkheid ben ik het gelukkigst !

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar ? 
Dat ik de tijd heb genomen om mijn pijn onder ogen te zien, en hier sterker uit gekomen ben. Niet verbitterd, maar juist liefdevoller, naar mijn eigen bescheiden mening.

Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2017 ?
Mijn dochter, al had dat wat mij betreft nog wel wat vaker gemogen !

Ben je verliefd geworden ?
Niet op een persoon; gelukkig ben ik na 19 jaar met Mr C nog niet op hem uitgekeken, maar wel op een MINI COUNTRYMAN …

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven ?
Aan uitgaan : buiten de deur eten, cinema, broodjes onderweg, koffietjes. Wel ben ik hier, in vergelijking met voorgaande jaren, bewuster mee omgegaan en heb ik er scherper op gelet, in de zin van vaker een flesje water van huis mee nemen, een koffietje uitstellen, en vaker naar mijn werk lunch meenemen van huis in plaats van een broodje kopen. Dit omdat dit altijd een enorm grote onkostenpost was, en ik serieus geld moest sparen voor mijn geplande reis naar Ijsland.

Wat is het beste dat je dit jaar hebt gekocht ?
Dit jaar was dat geen materieel iets, maar een ervaring : mijn reis naar Ijsland. De ervaringen en herinneringen die ik daar heb opgedaan zijn onbetaalbaar en gaan mijn leven lang mee. Een prima investering dus !

Wat stond er op de uitjeskalender ?
Zoals ieder jaar : veel ! Etentjes buiten de deur, cinema-bezoekjes, weekendje Apeldoorn met dochter, weekendje Amsterdam met man, hardloopwedstrijden doorheen het land, ga maar door. Ik heb momenten gehad dat ik serieus liever thuis bleef of zelf kookte dan dat ik weer weg zou gaan, en dat wil wat zeggen !

Welke concerten bezocht je in 2017 ?
Ik ben naar geen enkel concert geweest. 

Wat deed je op je verjaardag ?
Mijn verjaardag vierde ik dit jaar met mijn lieve man en dochter in Zuid-Limburg (Maastricht/Valkenburg), waar we een weekendje verbleven. Een superleuk verjaardagscadeau, als je het mij vraagt !

Waar heb je om moeten huilen ?
2017 is een rollercoaster geweest qua emoties. Ik ben me dit jaar bewust geworden van een aantal pijnpunten : oud zeer, pijnlijke inzichten, gevoelens van eenzaamheid, en ingebakken patronen, en dat is gepaard gegaan met het nodige aan verdriet en bijbehorende huilbuien. In het laatste kwartaal leek alles wel op z’n plek te vallen, en heb ik het een en ander kunnen accepteren en naar kracht om kunnen buigen, maar het was een heftig jaar wat emoties betreft.

Waar werd je heel erg blij van ?
Van mijn leven. Ik heb het maar heel erg goed voor elkaar met alle liefde om mij heen, met mijn lieve man, mijn schat-van-een-dochter, mijn baan, mijn mooie huis, mijn gezondheid, mijn … eigenlijk alles … Ik heb ontzettend veel om dankbaar voor te zijn, en dat ben ik ook !

Wat had je vaker of meer willen doen ?
Met 1 ding tegelijk bezig zijn. Ik kan het maar moeilijk, en ben altijd met meerdere dingen tegelijk bezig. En hoewel het multi-tasken ook zo z’n voordelen heeft, ondervind ik er ook vaak nadelen van. Dus dat is echt een aandachtspunt, en dat wil ik zeker anders gaan aanpakken.

Wat had je minder willen doen ?
Niets. Natuurlijk zijn er wel dingen die ik anders had willen ervaren of willen doen, maar ik ben geen type dat ergens spijt van heeft. Alles heeft een reden, daar ben ik van overtuigd.

Heb je iemand gemist ?
Ja.

Wat is het belangrijkste dat je in 2017 hebt geleerd ?
Ik vind het een van de vreselijkste cliches die er bestaan, maar mijn belangrijkste levensles dit jaar is toch echt : “what doesn’t kill you makes you stronger”.

Geef 2017 een cijfer van 1-10.
Hoewel 2017 met vlagen een zwaar jaar was, emotioneel gezien, en ik er soms een dikke onvoldoende aan gaf, kom ik met een uiteindelijk oordeel van een 7. Omdat ik de laatste twee a drie maanden eindelijk kan zeggen dat het onderkennen van mijn pijnpunten me sterker, volwassener heeft gemaakt. Me heeft doen groeien. Ik ga dan ook met vertrouwen 2018 tegemoet.

Hoe was jouw 2017 ? Welk cijfer zou jij het afgelopen jaar geven ? 

Ik wens jou hoe dan ook een voorspoedig en gelukkig 2018 toe !

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress,  Bloglovin of Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.