Halloween, wat is dat eigenlijk ?

Aanstaande dinsdag (31-10) is het weer zover : Halloween, het staat met grote letters in mijn agenda gedrukt. De winkels liggen al tijden vol met griezelige attributen en vieze snoepjes, en ook bij mij thuis prijkt een uitgeholde pompoen met gezicht. Maar wat Halloween nou precies is, en wat we ‘vieren’, dat wist ik eigenlijk niet. Vandaar dat ik het eens opzocht, en vandaag met je deel !

Waar komt de naam Halloween vandaan ?

Halloween is afgeleid van Hallow Even : Hallow-e’en, oftewel All Hallow’s Evening. All Hallow’s Evening is de avond voor All Hallows, oftewel Allerheiligen, de dag waarop gebeden wordt voor de zielen die de Hemel nog niet hebben bereikt. De volgende dag, op 2 november tijdens Allerzielen, worden de doden herdacht.

De oorsprong van Halloween

Oorspronkelijk komt Halloween van een Iers Keltisch feest waarbij het einde van de zomer en het oogstseizoen gevierd werd. Halloween is de nacht waarmee de donkere tijd van het jaar begint, een koudere en gure periode. Hierdoor heeft het feest ook een griezelig karakter gekregen : verhalen over geesten, heksen, en duivels die ronddwalen en terugkeren naar hun oude huizen en familie. Brrr !

De Ierse Kelten geloofden ook dat die nacht de geesten in hun lichaam konden kruipen. Om ervoor te zorgen dat de geesten niet hun lichaam uit zouden kiezen, maakten de mensen hun huizen donker, en trokken ze oude kleren aan. Op die manier zouden de geesten hun niet uitkiezen omdat hun huis veel te koud was, en zij zelf lelijk waren. Verder maakten de mensen veel herrie om te proberen de geesten weg te jagen.

Halloween door de eeuwen heen

Op een gegeven moment was het Keltische Halloween overgenomen door de Katholieken, en verbonden aan Allerheiligen/Allerzielen. Zo gingen arme Katholieken op Allerzielen langs de huizen om te bedelen om ‘Zielencake’; een brood met krenten. Hoe meer broodjes de bedelaar kreeg, hoe meer hij beloofde om te bidden voor de dode familieleden van de gevers. De gebeden zouden helpen om in de hemel te komen.

In de loop der jaren (eeuwen) werd het geloven in geesten veel minder, en werd Halloween steeds meer een feestelijke verkleedpartij. Ook is het bedelen om ‘Zielencake’ veranderd; men ging op ‘All Hallows Eve’, Halloween dus,  verkleed langs de deuren met allerlei enge kleding aan. Zij riepen dan ‘trick or treat’, wat betekent : geef me iets lekkers of ik neem je te grazen … ! De mensen geven dan wat lekkers, en dan waren de goden weer goed gestemd.

Halloween tegenwoordig

Vandaag de dag gaan bijna alle kinderen in Amerika op Halloween langs de deuren, en ook hier zie je het steeds vaker gebeuren. Om de huizen een beetje enger te laten lijken worden er allerlei versieringen gemaakt. Gewoon uit puur volksvermaak, hoewel ik het soms echt té griezelig vind.

Jack O’Lantern, oftewel : Jack de Vrek

hall1

Bij Halloween mag het Ierse volksverhaal van Jack de Vrek zeker niet ontbreken : Jack, een Ierse man, bracht zijn avonden graag door in zijn stamkroeg, waar hij het ene glaasje na het andere dronk, om de tijd te doden. Op zo’n avond ontmoette hij in een dronken roes de duivel, die maar één ding wou: bezit nemen van zijn ziel. Maar de listige Jack wist de duivel over te halen om samen met hem nog één glas te drinken.

Op het einde van de avond nam de duivel de gedaante aan van een muntstuk om zijn pils te betalen. Jack greep het muntstuk en sloot hem op in een buidel met een kruisvormig slot. Pas toen hij Jack had beloofd hem tien jaar met rust te laten, liet Jack hem weer vrij.

Tien jaar later botste Jack weer op de duivel op een verlaten landweg. Om tijd te winnen vroeg hij hem nog om één gunst: een appel uit de dichtstbijzijnde boom. Toen de duivel in de boom klom om een mooi exemplaar uit te zoeken, zag Jack zijn kans schoon om met zijn zakmes een kruis te kerven in de stam van de boom. De duivel zat klem in de kruin en Jack liet hem beloven dat hij hem nooit meer lastig zou vallen. Vanuit zijn benarde situatie kon de duivel niet anders dan hiermee akkoord gaan en hij sloeg jammerend op de vlucht.

Toen Jack stierf, werd hij weggejaagd uit het paradijs, omdat hij met de duivel had geheuld. In de hel wilden ze hem ook niet, omwille van de belofte van de duivel. Jack was verdoemd om eeuwig te dolen en smeekte de duivel om een gloeiend kooltje, waarmee hij zijn lange en donkere weg kon verlichten. Die kreeg hij gelukkig nog en hij stak het in een uitgeholde raap.

Sindsdien dwaalt ‘Jack of the Lantern’ – later verbasterd tot ‘Jack O’Lantern’ – door het duister, met zijn lantaarn in de hand.

Wat hebben pompoenen met Halloween te maken ?

hall3

De pompoen als lampion haakt uiteindelijk terug op de legende van Jack O’Lantern. Oorspronkelijk werden dus rapen gebruikt als lampion, maar pompoenen bleken mooier (groter) te zijn, en derhalve een stuk geschikter om als lantaarn te gebruiken.

Wist jij al wat Halloween inhoudt ? En doe jij mee aan dit feest ? Of vind jij het juist niks ? Laat het me weten in de comments !

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via WordPress of Bloglovin of Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.