Haak patroon grote zachte deken.

Mijn inbox ontplofte toen ik onlangs vol trots mijn nieuwe gehaakte deken liet zien in de blogpost : Mijn gehaakte deken is af ! Ik vond het ontzettend leuk om jullie enthousiaste reacties te lezen, en dat maakte me alleen nog maar blijer met mijn creatie. Een aantal van jullie vroeg ook om het patroon, en uiteraard doe ik niets liever dan die delen. Hier komt ie :

Ik vond het lastig de lap goed op de foto te krijgen. Ik dacht, ik leg m maar quasi nonchalant gedrapeerd over de bank heen, hahaha.

Dit heb je nodig.

  • 4 kleuren Durable Comfy*, elk 4 bollen, voor alle banen.
  • 1 kleur Durable Comfy*, 2 bollen, voor de tussenbanen en de rand.
  • Haaknaald 6 (op de bol staat haaknaald 3-4).
  • Schaar.
  • Uiteraard kun je ook ander garen gebruiken. Zelf vind ik het Durable Comfy garen erg prettig, omdat het fijn en zacht is. Het is gemaakt van 100% microvezel acryl, dat heel natuurlijk aanvoelt. Durable Comfy kan goed vocht opnemen en afvoeren, waardoor het lijkt te ademen. Het voelt hierdoor bij warme omstandigheden minder klam aan. 1 bol Durable Comfy is 100 gram en bevat 266 meter garen.

Het patroon.

De banen van dichtbij; ik vind de golfjessteek zo mooi. En bijkomend voordeel is, dat ie zo makkelijk weghaakt !
  • Toer 1 : Haak met kleur 1 een ketting van 240 lossen.
    Haak in de 3e losse vanaf de haaknaald 2 stokjes *sla 2 steken over, en haak in de volgende losse 1 vaste en 2 stokjes*.
    Herhaal tussen * * tot je nog 3 lossen over hebt. In de laatste losse haak je alleen een vaste.
  • Toer 2 : Keer je werk, haak 2 lossen, haak in de vaste van de vorige toer 2 stokjes. *Sla 2 steken over en haak in de volgende steek 1 vaste en 2 stokjes*.
    Herhaal tussen * * tot bijna het einde, in de laatste steek weer alleen een vaste.
    De steek die je zo haakt lijkt op een golfje.
  • Toer 3-24 : herhaal toer 2. Je hebt nu 2 bollen van kleur 1 gehaakt.
  • Toer 25-26 : dit zijn de tussenbanen, herhaal toer 2 met de tussenkleur (die waar je 2 bollen van hebt)
  • De rest van de deken herhaalt zichzelf met de andere 3 kleuren. Je haakt steeds 2 bollen met een nieuwe kleur, ongeveer 24 toeren. Dan 2 toeren met de tussenkleur, en weer verder met de nieuwe kleur. Op deze manier krijg je 8 banen in 4 verschillende kleuren.

De rand.

  • Na de laatste baan begin je met de rand; je haakt eerst toer 2 aan de bovenkant. Dan 5 stokjes in de hoek, vervolgens weer de golfjes aan de zijkant. Dit gaat als volgt : steek in na de 2 keerlossen en maak zo het golfje. Je krijgt dan bij de kleuren ongeveer 12 golfjes, de tussenbanen 1 golfje. Herhaal dit tot je helemaal rond bent. Hecht af, en werk de draadjes weg.
  • De deken wordt ongeveer 200×140 cm. Een ideale lengte om je lekker in te wikkelen. En ik kan je verzekeren, mijn dekentje leent zich uitstekend voor dutjes op de bank 😉
Naast de bank heb ik een maandje met dekentjes. De gehaakte deken ligt natuurlijk on-top !

Ik wens je heel veel haakplezier, en laat je het me weten als je deken af is ? Ik ben erg benieuwd welke kleuren jij gaat gebruiken, en hoe jouw creatie eruit ziet. Lieve groet, Vera.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.