Mijn tips om gelukkig te zijn

Geluk is in mijn optiek de overtreffende trap van je goed voelen. Ik ben dan ook van mening dat geluk voor een groot gedeelte maakbaar is. Geluk zit in jezelf, het zit ‘m niet in waar je woont, wat je hebt, wie je bent … Het is een momentopname, en je “gelukkig voelen” zit ‘m in het kunnen zien van geluksmomentjes. Je moet een open oog hebben voor die momentjes, en uiteraard moet je een positieve instelling hebben om ze überhaupt te kúnnen zien. Je kunt jezelf trainen om te genieten van de mooie dingen, en vandaag vertel ik je hoe ik dat zelf doe.

 1. Pauzeknop indrukken
  Werk, gezin, vrienden, sporten, verjaardagen, huishouden, socializen, … het zijn nogal wat ballen die in de lucht gehouden moeten worden.  Soms zijn de lijstjes van wat ik allemaal “moet” en wil oneindig lang. Dat gaat tijden goed, soms geeft het zelfs een enorme drive, maar dat is alleen maar zo als ik in balans ben. En om daarvoor te zorgen druk ik regelmatig (als in meerdere malen per dag) de pauzeknop in. Zo blijft er ruimte voor ontwikkeling en groei, en die momenten benut ik dan ook echt als rust moment voor mezelf. Hoe ik dat doe ? Door tussen afspraken door eerst 10 minuutjes te wandelen. Door tijd om te sporten of te freubelen in mijn agenda op te nemen, maar ook door regelmatig de smartphone weg te leggen, zodat ik echt kan genieten van quality time.
 2. Niet meer vergelijken
  Iets waar ik mee gestopt ben, is het mezelf vergelijken met anderen. Ik doe dat niet opwaarts (in de trant van “goed voorbeeld doet goed volgen”) maar ook niet neerwaarts (om mezelf gerust te stellen). Jezelf met anderen vergelijken is namelijk altijd een slecht idee.  In mijn optiek bewandelen we allemaal een eigen pad en zijn we stuk voor stuk anders. We hebben een eigen identiteit, een eigen mening en eigen normen en waarden. Hier is niks goed of fout aan, iedereen is prima zoals ie is. (En uiteindelijk worstelt iedereen met dezelfde onzekerheden en issues, hoe perfect het plaatje er aan de buitenkant ook uit ziet … het gras lijkt altijd groener aan de andere kant …) 
 3. Accepteren
  Het komt niet heel vaak voor, maar ook ik heb wel eens een rotdag of zit niet lekker in mijn vel. Mijn leventje is ook niet altijd over rozen gegaan, en dat gaat het nog niet altijd, en dat is oké, dat is ook het leven. Het hoort er gewoon bij om je af en toe slecht te voelen, of kwetsbaar. Op die momenten accepteer ik dat, en druk ik even de pauzeknop in en vraag ik me af waarom ik me zo voel, waarom ik even ongelukkig ben. En als ik dat pijnpunt even aandacht heb gegeven, voel ik me altijd direct weer een stukje beter.
 4. Energie verdelen
  Net zoals ik mijn tijd investeer in activiteiten die mij energie geven, zo geldt dat ook voor de mensen met wie ik mij omring. Vroeger kende ik veel mensen, ging ik om met vriendinnen met wie ik behalve leuke herinneringen niets meer deelde, of deed ik dingen omdat andere mensen dat van mij verwachtten. Nu ben ik veel selectiever. Ik investeer mijn tijd liever in mensen en dingen die mij energie geven. The Fear of Missing Out is vervangen door de Joy of Missing Out.

In het kort gezegd komt gelukkig zijn er voor mij op neer dat ik mezelf en mijn omstandigheden accepteer. Dat ik geniet van kleine momentjes; van die mooie zonsopgang op weg naar mijn werk, van dat lieve gebaar, of dat lekkere kopje koffie. Elke dag zijn er tal van geluksmomentjes te vinden. Ik probeer me daar bewust op te focussen, en niet op datgene wat er niet is.

Geluk is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Waar de een gelukkig van wordt, hoeft niet voor de ander te werken. Waar word jij gelukkig van ? Laat het me weten in de comments !

-x-

2 gedachten over “Mijn tips om gelukkig te zijn

 1. Mooi geschreven, ik ben ook heel gelukkig, met alles wat ik heb, trots op wat ik heb bereikt en waar ik nu sta. Ik denk wel dat het makkelijker wordt als je wat ouder bent qua loslaten wat andere mensen van je willen of van je vinden. Als je jonger bent ben je nog zo je plaatsje in de maatschappij aan het veroveren lijkt het wel, maar ook dat is hoe ik er nu tegenaan kijk en dat geeft een hoop rust. Fijne zondag!

  Like

  1. Ja, dat is inderdaad een groot voordeel van ouder worden : minder onzekerheid, en meer voor jezelf kiezen. Tenminste, zo zou het moeten zijn. Ik ken helaas ook mensen die dat ondanks hoge leeftijden nog steeds niet (durven te) doen. Zo zonde, het draagt zo bij aan je eigen geluksgevoel. -x-

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.